Benchmark gemeenten

Als onderzoeksbureau binnen het sociaal domein opereren wij op het snijvlak van data-analyse en data-science, onderzoek en advies. Wij zijn een onderzoeksbureau sociaal domein en helpen we organisaties in de publieke sector met maatschappelijke vraagstukken op het gebied van performance, efficiëntie, effectiviteit en kwaliteit.

Een benchmark met gemeenten is nuttig om te zien waar jouw gemeente staat t.o.v. andere gemeenten. Met de inzichten uit een benchmark kan de organisatie zichzelf verbeteren door te vergelijken. Een benchmark tussen gemeenten kunnen wij op verschillende gebieden uitvoeren. Denk hierbij aan de financiële gezondheid van zorgaanbieders, cliënt-ervaringsonderzoek, digitale volwassenheid, digitale vaardigheid en digitaal leiderschap.

Waarom een benchmark gemeenten kiezen

Met een benchmark gemeenten krijg je meer inzicht hoe je er eigenlijk voorstaat. Niet alleen in verhouding met andere gemeenten overigens; het is niet zo dat het een race is om de beste gemeente in Nederland te zijn. De benchmark biedt voornamelijk inzichten, zoals een overzicht van de kosten en inkomsten in verhouding met andere gemeenten. Door te kijken naar verschillende, geclusterde factoren, kunnen we je een duidelijk overzicht geven waar je direct mee aan de slag kunt. Uiteraard bieden we ook een helpende hand bij het interpreteren van de gegevens van de benchmark gemeenten en helpen we bij het uitrollen van een strategie.

Kies je voor ons? Dan helpen we met het implementeren van digitaal werken met real-time gegevens, op een datagedreven manier. Dat is de beste manier om effectief aan de slag te gaan, te besparen op kosten en tijd en tegemoet te komen aan de behoeften van de burgers. Zo kan elke gemeente de kerntaken uitvoeren en tegelijkertijd een duidelijk overzicht houden op de punten die bijzonder belangrijk zijn als gemeente.

Hoe werkt de benchmark gemeenten

Bij een benchmark gemeenten vergelijken we uw gemeente met (vergelijkbare) andere gemeenten en constateren we opvallende verschillen, leerpunten en eventuele verbeterpunten. Dit biedt vervolgens handvatten om in de praktijk toe te passen, waarmee de eigen prestaties kunnen worden geoptimaliseerd en middelen optimaal kunnen worden ingezet. Aangezien er alleen vergeleken wordt met vergelijkbare gemeenten, zijn de gegevens en uitkomsten altijd relevant en bruikbaar. Wij helpen bij het vertalen van de gegevens, zodat je direct weet op welke gebieden geoptimaliseerd en gewerkt moet worden om de resultaten en werkwijze te verbeteren.

Hoe breed is de benchmark gemeenten?

Het vergelijken van de gemeenten op alle mogelijke punten is een onhaalbaar project en levert vaak veel te veel informatie op, waar niet mee gewerkt kan worden. Daarom raden we aan een punt van focus te nemen. Heb je bijvoorbeeld onlangs veel gedaan op het gebied van ouderenzorg, dan is dit een interessant punt om onderzoek naar te laten doen. Heb je een beeld van hoe jouw gemeente ervoor stond voor de aanpassingen, dan kun je met de nieuwe benchmark gemeenten direct zien wat het effect van de aanpassingen geweest is en waar je nog meer aandacht aan kunt besteden. Ga je nogmaals aan de slag, dan kun je met de door ons verzamelde data direct zien waar je kunt beginnen. Ook kun je dit als basis nemen voor de volgende vergelijking die je over een aantal maanden opnieuw kunt laten doen.

Door te werken met data, cijfers, en andere real time gegevens, heb je niet alleen een goede basis voor beleidsvoering en strategie, je weet ook hoe je er écht voorstaat en waar de meeste aandacht of investeringen heen moeten; dat is dé manier om werken echt makkelijker en beter te maken.

Wij kunnen op allerlei relevante onderwerpen een benchmark tussen gemeenten realiseren. Op welk gebied wil jij jouw gemeente vergelijken met andere gemeenten? Neem contact met ons op!

Je kunt dit formulier alleen gebruiken als je JavaScript aanzet in je browser.