Fraude zorgaanbieders

Wil jij inzicht in de continuïteit van je zorgaanbieders? Wil je signalen van fraude tijdig kunnen opmerken? Kurtosis kan hierbij helpen. Op basis van data en moderne voorspelmodellen bieden wij je een analyse van de huidige en potentiële zorgaanbieders. Dit geeft jou een totaalbeeld van het zorglandschap en per instelling.

Fraude zorgaanbieders en de rol van de toezichthouder

De Wmo en Jeugdwet moeten op de juiste manier nageleefd worden, net als de zorgverlening in het algemeen in de gemeente. Helaas is dat niet vanzelfsprekend. Er gaat namelijk regelmatig iets mis. Dat kan per ongeluk zijn (door drukte een aantal declaraties tweemaal indienen en dit niet kunnen controleren), maar ook opzettelijke misleiding (zogeheten fraude door zorgaanbieders) komt met regelmaat voor.

Komen er meldingen binnen, dan moeten deze door de toezichthouder getoetst worden. Bijvoorbeeld wanneer zorgbehoevenden niet de zorg krijgen waar zij recht op hebben, of wanneer malafide zorgaanbieders actief zijn in de gemeente. Dit komt vaker voor dan gedacht en alleen bij de juiste afhandeling kan de gemeente optreden tegen deze soorten fraude, verzuim en andere contractschendingen.

De gemeente kan zich hier alleen tegen indekken door te controleren. Dit doet de gemeente nagenoeg nooit zelf. Er wordt een (externe) toezichthouder ingeschakeld, die de aanvragen en declaraties nakijkt en kijkt wat er precies gebeurt. Een toezichthouder bij de Wmo is verplicht, bij de overige aspecten van zorg in de gemeente wordt het alleen sterk aangeraden. Het is namelijk verstandig om problemen en uitdagingen binnen de invulling van de zorgvraag in de gemeente op tijd te ontdekken en aan te pakken. Zorgbehoevenden zijn immers vaak de meest kwetsbare groep mensen in de gemeente en hier mag gerust extra aandacht voor gemaakt worden.

Analyse fraude zorgaanbieders door Kurtosis

Wij analyseren de huidige en potentiële zorgaanbieders en zorgen voor een actief toezicht binnen de zorgverlening in de gemeente. Aangezien wij voornamelijk werken met strakke, real time data, is het voor ons relatief makkelijk om een goede analyse te maken voor je.

De analyse wordt aangeboden in de vorm van een dashboard. Je kunt dit gebruiken bij inkoop, contractmanagement en contracteren van nieuwe aanbieders. Het doel is vroegtijdige signalering van risico’s op basis van een set indicatoren. Daarnaast maken we gebruik van een modern ‘Machine Learning’ model om de risico’s van volgend jaar in te schatten.

De indicatoren geven een breed beeld van het functioneren van de organisatie. Ze worden samengevat in een eenvoudig te duiden stoplichtrapportage: rood, oranje, groen. Daarnaast ‘duiden’ wij de cijfers samen met je. Een dergelijke scan kunnen wij in 2 maanden voor je uitvoeren. Met het stoplichtsysteem is het eenvoudig om snel te zien wanneer je in moet grijpen om problemen te voorkomen.

Onze totaalaanpak maakt het mogelijk om de zorgaanbieders op een efficiënte en correcte manier in te zetten om aan de zorgvraag in de gemeente te voldoen. Wij zorgen er vervolgens ook voor dat je een werkend systeem en dashboard hebt, waarop je eenvoudig kunt monitoren wat er gebeurt en wat er moet gebeuren. Toezichthouden op de actieve zorgaanbieders en mogelijke uitbreidingspartners wordt daarmee wel heel erg makkelijk.

In de brochure 'Quickscan financiële gezondheid en rechtmatigheid' vind je meer informatie over onze aanpak. Uiteraard kun je ook altijd contact met ons opnemen wanneer je vragen hebt over de mogelijkheden of wilt weten welke mogelijkheden wij kunnen bieden voor jouw specifieke situatie. Je kunt ons ook direct inschakelen indien gewenst.

Ben je geïnteresseerd in onze aanpak en wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Wij nemen graag contact met je op als je het onderstaande formulier invult.

Je kunt dit formulier alleen gebruiken als je JavaScript aanzet in je browser.