Quickscan Duurzame Wijken

Het Klimaatakkoord wordt voor een groot deel uiteindelijk uitgevoerd bij mensen thuis. Gemeenten bieden allerlei vormen van subsidies en regelingen om verduurzaming te stimuleren. Vaak zijn dit generieke en breed toegankelijke voorzieningen, merkt Martijn Sanders, data-analist van Kurtosis op. “Om verduurzaming te versnellen, is het juist essentieel om goed aan te sluiten op de persoonlijke situatie van inwoners.”

Datagestuurd inzicht

“Voor veel gemeenten is het onduidelijk hoe het ervoor staat: welke van hun wijken scoren goed als het gaat om schone energie? Hoe kijken de inwoners van de gemeente aan tegen verduurzamen? En hoe kunnen we verduurzaming hoger op hun prioriteitenlijst brengen? Waar is de meeste winst te behalen?” De Quickscan Duurzame Wijken geeft de antwoorden op al deze vragen, legt Martijn Sanders uit. “Het levert dus een datagestuurd inzicht in de huidige situatie van de gemeente en handvatten voor een wijkgerichte aanpak op basis van feiten en beleving.”

In landelijk perspectief

Het interactieve dashboard combineert kennis van de bureaus Kurtosis, Citisens en Translyse. Met deze inzichten kan een gemeente bewoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen gericht helpen bij de transitie naar schone energie, stellen de bureaus. Martijn Sanders: “Het mooie is dat de resultaten van de gemeente ook in landelijk perspectief wordt geplaatst en afgezet tegen vergelijkbare gemeenten, inclusief verklarende factoren.”

Meer informatie?

In de flyer vindt u meer informatie over de quickscan en onze aanpak.

Bent u benieuwd waar uw gemeente staat? Of wenst u meer informatie over de mogelijkheden van de energiescan? Neemt u dan contact op met Martijn Sanders, 06-53506316.